Zodag 16 okt.: Een dag van Gospel, Zydeco en Cajun



De kerk waar we de Gospeldienst van de Baptisten willen bijwonen hebben we snel gevonden in het lagere gedeelte van New Orleans.

We dachten dat de dienst om 11 uur zou beginnen, maar als we aankomen is de dienst die om half 8 is begonnen net afgelopen. Wel gaat er een bus met Baptisten naar de zusterkerk in Baton Rouge (een uur rijden) waar de dienst om 12 uur begint.

We gaan op weg naar Baton Rouge door de lager gelegen wijk van NO waar de kenmerkende laagbouwhuizen staan. Hier een exemplaar in Voodoo stijl



Nog voor de bus arriveert zijn we bij de kerk in Baton Rouge
http://www.firstemanuelbaptistchurch.org/



We worden hartelijk ontvangen en zijn meer dan welkom. We zijn de enige blanken in de kerk en gaan bescheiden achterin zitten.
Tijdens de marathon dienst van ruim tweeënhalf uur hebben we geen foto's of film gemaakt.
Het was een fantastische belevenis. We worden door de reverend persoonlijk welkom geheten en er wordt een lied voor ons gezongen. Even later komen meerdere vrouwen ons innig "huggen". Tijdens de dienst wordt er continue muziek gemaakt door een organist een drummer en een bassist. De reverend maakt in zijn preek mooie vergelijkingen met testen van auto's (zijn nieuwe Hummer), american football en eten bij de chinees, met grappen waar hartelijk om gelachen wordt door de aanwezigen. Het is zoiezo erg interactief, er wordt veel gereageerd met "amen" en wat de reverend zegt wordt door de aanwezigen herhaald. Vooral als de reverend steeds vraagt "do I have a wittness?"
Om de haverklap wordt er een lied ingezet door het koor of door solisten. De stemming wordt opgevoerd tot een climax: een vrouwtje op hoge hakken gaat rondjes rennen door de kerk, de reverend gaat over van praten in zingen en de muziek van het orgel zwelt aan, ondersteund door een geweldige baspartij (op 6 snarige Fender bas) en een pittige drummer. Er wordt gecollecteerd en er komen 8 mensen naar voren om boete te doen. Daarna wordt de preek samengevat: LordGod is greater than your Pain, your Problem and your Past; what to do after the test. Tot slot wordt er gebeden en om half drie is het afgelopen.


We bedanken de reverend  en worden door hem ook nog een keer gehugged

Links op de foto de geweldige bassist en naast hem de drummer en daarnaast de organist en de pianist,


Na afloop nog even napraten

Ja, toch één bijna blanke in de kerk


Je ziet wel dat Bert er helemaal op gekleed is. We krijgen een cd mee waar de opname van de hele dienst op staat en we hebben een gastenformulier ingevuld.

De hoek voor de muzikanten



De Hummer van de reverend staat voor de deur







We hebben honger gekregen en voor het eerst op deze reis eten we bij Mc Donalds.


We rijden verder naar Lafayette, naar het Zydeco Festival Acadiens et Créoles 2011. http://www.festivalsacadiens.com/music.html Daar komen we weer in een hele andere wereld terecht. Keiharde Zydeco muziek, veel dansende mensen en veel eten.
Op de foto hierboven en onder: Wayne Toups ZydeCajun








De sfeer is uitermate relaxed en er wordt fanatiek gedanst.




We zien veel prachtige laarzen, die ondanks de temperatuur van 30 graden toch gedragen worden onder de wapperende jurkjes. Die mode hier bevalt ons wel.


Maar overal waar we komen op onze reis moet sport gekeken worden, dus ook hier in een grote tent. Het schijnt spannend te zijn omdat de Saints spelen.




Op de mainstage wordt het festival afgesloten door Steve Riley and the Mamou Playboys, die een aantal jaren geleden in Ospel hebben gespeeld. Hun muziek heeft wat meer verwantschap met Blues.


Leuk achtergrondkoortje (let op de laarzen)




Nog even dansen en dan is het afgelopen.


Dit is de laatste kans om een stuk Alligator vlees te eten;
smaakt goed.




Voor de avondmaaltijd rijden we een half uur naar Crawfishtown; een speciaal Cajun visrestaurant waar Bert in 1993 ook al eens zijn vingers heeft afgelikt


Dit zijn de crawfishtails die geserveerd worden met gegrilde groenten.


Moe maar voldaan gaan we naar ons hotel om vroeg naar bed te gaan want morgen hebben we een lange reis voor de boeg naar Oxford en Tupelo.
Posted by Picasa

1 opmerking:

DBF zei

Wat hebben jullie in de envolop gedaan?? TO SAFE MY HUMMER? Hier praten jullie nog lang over .

PS. denk te ver weg , maar het HowlinWolf museum in WEstPoint MS ook nog de moeite waard ! neem contact op met Richard dan sta je niet vor een gesloten deur.

Dat word een lange reis ! take care .

Richard Ramsey, Program Director
906 East Main St.
West Point, MS 39773
Phone: (662) 605-0770
E-mail: rramsey@wpms.net